het hoogst haalbare

het hoogst haalbare

maandag 06-08-2018

  • vaartijd: 10 h 40 min, afgelegde weg: 60,2 NM

De windverwachting voor vandaag luidt: richting westnoordwest tot west kracht 14 tot 18 knopen, in vlagen tot 21 knopen. We hebben een dagje pittig zeilen voor de boeg. En dan ook nog linksom of rechtsom (of beter over bakboord of stuurboord) hoog aan de wind! Met deze wind blijven er niet veel bestemmingen over, feitelijk maar één: Bornholm. Komt dat even goed uit! Dat Deense eiland hadden we op de weg naar het noorden omwille van de tijd overgeslagen. Waar we precies op dat eiland gaan landen is nog een beetje afwachten. Zit de wind te veel in het westen, dan wordt het de uiterste oostpunt, anders een meer noordelijke bestemming.

Als we vertrekken is de wind zo’n beetje 12 tot 14 knopen. Met vol grootzeil en kluiver varen we naar de door forten bewaakte toegang tot de scheren rondom Karlskrona. Eenmaal buiten kunnen we zo hoog als mogelijk gaan varen: 204° ware koers. Dit is prachtig zeilen! Zonnetje, blauwe zee: we bruisen in de goede richting. Ran heeft er zin in, en wij ook. In de loop van de ochtend zetten we ook het fokje er nog bij. Zo is de boot mooi in balans. In de loop van de middag neemt de wind nog iets toe. Er staat 17 knopen wind. Over dek waait het daardoor 24 knopen. Er zal nu toch wat zeil geminderd moeten worden. Voor een rifje zetten of de fok weghalen moet er gewerkt worden op het voordek. In een hobbelige zee met golven van rond de twee meter is dat een soort kleine circusact. We proberen het met het inrollen van de kluiver: een experiment. Het gaat, maar voor een goede balans van de boot hadden we beter voor een rif kunnen kiezen.

ze (Ran) heeft er zin in!
wind en water

Tijdens de tocht kruisen we belangrijke scheepvaartroute. Was deze een paar weken eerder nog heel rustig, nu is het behoorlijk druk. Voor en achter ons passeren meerdere grote zeeschepen. En helaas is er ook weer één waar we voor moeten wijken.

Zodra we in de luwte van Bornholm komen merken we dat al snel aan wind en golven. De wind neemt iets af en krimpt. De golven worden vlakker maar wat rommeliger. De hoogst haalbare bestemming op Bornholm blijkt Gudhjem te zijn. “Mahlerisch” aldus de gids, en daar is niks aan overdreven.

Gudhjem vanaf zee

De haven is zeer klein met een heel nauwe toegang. Maar door de beschutting van het eiland is het er praktisch windstil. Manoeuvreren is daardoor makkelijk. Op de het havenhoofd roept een Nederlander (naar later blijkt: getrouwd met een Duitse en sleepbootkapitein in Rostock) dat er zeker nog wel een plek is, naast een Duits zeiljacht. We meren  af bij tegen deze alleraardigste Duitsers. Zij hebben als thuishaven: Hindelopen. De uitgebreide conversatie met onze kortstondige buren gaat in Duits, Engels en een beetje Nederlands.

naast de smalle toegang liggen de rotsen
onze plek in de binnenhaven
en ons uitzicht

In Gudhjem blijven we een dag. Al is het alleen al om niet al te snel weer van Bornholm te verdwijnen. Het toeristische plaatsje ligt prachtig tegen de stijl oplopende kust. We verkennen de plaats, bezoeken een glasblazerij, en scoren een gerookte makreel bij één van de visrokerijen.

smalle straatjes
rokerijen
en nog één
steile straten
een toerist
glasblazerij

woensdag 08-08-2018

  • vaartijd: 4 h 35 min, afgelegde weg: 21,1 NM

Voor vandaag is de passage van een koufront voorspeld, maar voor het zover is, is er volop zon én wind! We hebben een tweede bestemming op Bornholm op het oog: Nexö. Niet zo ver weg, dus we kunnen rustig aan doen. Om 10:10 uur varen we uit. Met wind 15 knopen uit het zuiden kunnen alle zeilen bij. Wijs geworden door de ervaringen op onze oversteek naar Bornholm, zetten we nu al meteen een rif in het grootzeil. In de middag valt de wind geheel weg. De laatste anderhalf uur varen we op de motor.

Bornholm
onze plek aan de kade
het koufront trekt over

Nexö staat omschreven als een grote visserij- en industriehaven. Op zich niet zo aantrekkelijk voor jachten. De ligging van de haven is echter erg gunstig voor de door ons voorgenomen oversteek naar Duitsland. En er zal, doordat het toeristisch niet zo aantrekkelijk is, zeker een ligplaats voor ons zijn. Gelukkig lopen de reisgidsen achter bij de realiteit. Van industrie is weinig, van visserij helemaal niets meer te merken. De drie voormalige grote havenbekkens voor visserij en industrie zijn nu ook beschikbaar voor passerende jachten. Plek zat dus in deze vergane glorie. De plaats zelf is, zoals te verwachten was, niet heel bijzonder. We zijn dan ook snel klaar met onze wandeling. Bij de vlakbij de haven gevestigde supermarkt doen we de noodzakelijke boodschappen.

Nexö
aardig kerkje
lege kades, visserij bestaat hier (vrijwel) niet meer

 

Geef een reactie