de reis naar de Oostzee

de reis naar de Oostzee

De Oostzee: bekend en onbekend

Als ons gevraagd wordt waar we overal al met de boot zijn geweest nemen we ook Zweden in het lijstje op. Dat klopt! Maar verder dan Ystad zijn we nooit gekomen. Niet verder dus dan het allereerste kleine stukje Oostzee dat in een normale vakantie bereikbaar is. Maar dat kleine stukje Oostzee smaakte toen wel naar meer! Deze zomer gaan wij verder. We gaan op zoek naar het onbekende, naar landen, culturen, natuur en kusten die we alleen maar kennen uit verhalen.

Drie maanden lijkt heel lang (en dat is het ook zeker wel), maar nog altijd te kort om alle kusten van de Oostzee aan te doen. Kiezen is onvermijdelijk. We gaan voor drie gebieden waar we wat langer willen blijven, waar wat kunnen blijven hangen: de Golf van Riga en aangrenzende gebieden, Gotland en de Zweedse scherenkust. En in die volgorde. Gebruikmakend van de overheersende westelijke winden, en de lange dagen in juni laten we ons zo ver mogelijk en zo snel mogelijk wegblazen. Vervolgens scharrelen we weer terug. Op de kaart ziet dat er zo uit:

 

Maar met zeilen weet je het nooit. We gaan waar de wind ons brengt. Dus waarschijnlijk wordt het toch net ietsjes anders. Mocht de wind gunstig zijn, dan maken we een heel lange tocht naar Klaipeda (voorheen Memel geheten). En blijken we tijd over te houden, dan is het natuurlijk wel heel verleidelijk om toch nog even op eigen kiel naar Stockholm te gaan.  Waar we zitten kan je volgen op deze pagina “onze positie”